GodEl - Klimapositivt strømselskap
25. januar 2021

Klimapositivt strømselskap med kontroll på kundenes data

GodEl er et bærekraftig og klimapositivt selskap, og det krever både en fellesskapsfølelse og en god IT-partner.

GodEl er en kommersiell bedrift med en annerledes visjon – å bidra til en bedre verden gjennom gründervirksomhet. Overskuddet fra strømselskapet går til veldedighet, og inntil videre har GodEl gitt SEK 54 millioner til organisasjoner som Leger Uten Grenser, Childhood Cancer Foundation og Save the Children.

I 2013 valgte GodEl å levere 100 % bærekraftig strøm merket med Swedish Society for Nature Conservation's Good Environmental Choice til alle kunder, og i 2019 var GodEl det første svenske strømselskapet som tilbød sine kunder klimapositive strømavtaler.

– Hvert år binder vi like mye CO2 som vi slipper ut, pluss 10 prosent ekstra, slik at mengden drivhusgasser i atmosfæren reduseres. Dette sikrer vi gjennom klimainvesteringer i Bolivia og Indonesia, som fokuserer på skogbruk og beskyttelse av regnskogen, forklarer Emmy Tollin, som er bærekraftsutvikler og partneransvarlig hos GodEl.

GodEl følger CLIPOPs retningslinjer, som slår fast at det ikke er tilstrekkelig å klimakompensere hvis man vil være klimapositiv. Først må man måle og kjenne sin CO2-belastning i hele forsyningskjeden. Deretter må man redusere CO2-utslippet i henhold til FNs 1,5-graders klimamål, før man kompenserer for CO2.

Data og kundedialog

I tillegg til å levere bærekraftig strøm forteller GodEl også hver enkelt kunde hvor mange CO2e, kulldioksidekvivalenter som de selv fjerner fra atmosfæren ved å bruke GodEl som leverandør.

– Det krever at vi har god kontroll på egne data og gode digitale verktøy, slik at vi kan kommunisere med kundene på en effektiv måte, sier Emmy Tollin, som ser store fordeler ved et tett samarbeid mellom forsynings- og IT-bransjen.

– Det tradisjonelle forbruket av fossilt brensel i energibransjen og det store energiforbruket i IT-bransjen er en dårlig kombinasjon for miljøet. Derfor har begge bransjene en felles interesse for fornybar energi og en reduksjon av energiforbruket, mener Emmy Tollin.

Tidligere var strøm en uinteressant lavprisvare som bare strømmet ut av stikkontakten. I fremtiden blir strøm til flytende gull i kabler, som muliggjør den grønne omstillingen, hvis strømmen er fremstilt med tanke på klima og miljø. Forsynings- og IT-bransjen spiller derfor en nøkkelrolle, for det krever samarbeid å produsere og bruke energien så smart som mulig, og å kommunisere den nødvendige kunnskapen ut til forbrukerne.

– Bærekraftig strøm, gode IT-systemer og gyldige forbruksdata er viktigere enn noen gang, og jeg ser store muligheter til å skape økt verdi for forbrukerne i form av redusert energiforbruk, og for eksempel Smart Homes, når energi- og IT-bransjen deler ambisjoner og tanker om fremtiden, sier Emmy Tollin, GodEl.

Om GodEl

GodEl med 130 000 B2B og B2C-kunder er eid av det svenske fondet GoodCause, som starter virksomheter med omsorg for jorden og donerer overskuddet til veldedighet.

Les mer om hvordan GodEl gjør strømmen sin klimapositiv her og mer om GodEls klimakompensasjon her.

GodEl samarbeider med EG som teknologipartner og benytter EGs utility-løsning, Zynergy, fordi man ønsker en stabil og kostnadseffektiv digital, men også fleksibel støtte av virksomhetens aktiviteter.

Kontakt oss

Vil du høre mer om våre produkter og tjenester? Kontakt vårt team av bransjeeksperter, fortell hvilke behov din bedrift har og hvordan vi kan hjelpe deg.

Senior Sales Executive

Frida Grahn