eg-acquisition
27. mai 2021

EG skaffer seg nøkkelen til å redusere karbonutslipp basert på data

Den globale klimatrusselen har skapt en høy etterspørsel etter digitale løsninger, slik at bedrifter og organisasjoner kan overvåke faktiske forbruksdata om energi, drivstoff og andre offentlige tjenester og redusere karbonutslippene. Derfor kjøper EG et green-tech selskap, og går samtidig inn i det finske markedet.

– Det er flott at det er mye fokus på å sette ambisiøse mål for å redusere karbonutslippene. Nå må vi støtte ambisjonene med tydelige handlinger og være i stand til å bevise at vi skal nå målene. Med oppkjøpet av EnerKey har vi det rette verktøyet for å hjelpe kundene våre med å iverksette effektive tiltak for å redusere energiforbruket basert på sanntidsdata, og til å kunne rapportere effekten, sier administrerende direktør, Mikkel Bardram i EG. 

EGs nyeste oppkjøp, EnerKey, med 65 ansatte, er en markedsledende leverandør av systemer for bærekraft og energistyring (Sustainability and Energy Management Systems, SEMS) i Finland, og har spesialisert seg på å hjelpe kundene med å overvåke og handle ut fra sitt forbruk av energi og offentlige tjenester for å øke fokuset på bærekraft, lavere kostnader og reduksjon av karbonavtrykket.
 

For Mikkel Bardram er EnerKey nettopp det selskapet EG har vært på utkikk etter: 

– Alle selskaper og organisasjoner leter etter måter å iverksette positive klimatiltak på, og følger den kommende EU-forordningen om ikke-økonomisk offentliggjøring, inkludert rapportering om nøkkeltall for forbruk av strøm, vann og andre offentlige tjenester. Vi ønsker å lette denne byrden og gjøre det enklere for kundene våre å implementere klimahandlingsplaner og rapportere om virkningen av dem, sier Mikkel Bardram.

– Med EnerKey vil EG kunne støtte og styrke tilbudene til kundene våre i arbeidet med å bli stadig mer bærekraftige og karbonnøytrale, sier CEO Mikkel Bardram, EG A/S. 

– EnerKey har dokumentert at brukere av vårt Software as a Service-produkt (SaaS) kan oppnå svært konkrete besparelser og oppnå sine bærekraftsmål. EnerKey har startet en internasjonal satsning, og nå, med vårt nye hjem i EG, ser vi at vi kan akselerere vår internasjonalisering og vekst, sier administrerende direktør Ilari Anttila, EnerKey

I dag betjener EnerKey mer enn 1 500 kunder, inkludert 59 av de 100 største selskapene i Finland, herunder energiselskaper, store butikk kjeder og offentlige selskaper. Én av EnerKeys kunder er den finske Retailer Kesko, som har blitt kåret til verdens mest bærekraftige Retailer 7 ganger på rad og som oppnår en besparelse på 5 millioner euro hvert år. Som en del av EG vil EnerKey gå videre og utvide til alle de skandinaviske landene.

Kjøpet av EnerKey, med hovedkontor i Helsingfors, har også åpnet døren til det finske markedet for EG generelt: 

– Vi har så langt konsentrert oss om det danske, norske og svenske markedet. Nå har Finland blitt en naturlig del av nedslagsfeltet til våre vertikale programvareløsninger og tjenester, sier konserndirektør Johnny Iversen i EG. 

Når EnerKey håndterer data om energibruk, vil selskapet være en del av EG Utility vertikalt: 

– EnerKey passer perfekt med vår eksisterende faktureringsprogramvare for Utility. Forbruksdata er den nye valutaen. Med kunnskapen og systemene fra EnerKey kan vi tilby kundene våre en helt ny serie intelligent programvare, som vil gjøre om dataene deres til den kunnskapen de trenger, sier direktør Rasmus Dalby Martinussen, EG Utility.

EnerKey har blant annet en innebygd funksjon basert på AI, kunstig intelligens, kalt Ines, som automatisk finner potensialer for energi- og CO2-besparelser i dataene om eiendommens forbruk. 

– Vi vil investere i Ines, utvide driftsområdet til Ines og automatisk finne nye, annerledes potensialer for energi- og utslippsbesparelser. Dette vil tilføre stor verdi til alle selskaper som fokuserer på det grønne skiftet og på kostnadsbesparelse, sier konserndirektør Johnny Iversen i EG. 

EG og eieren av EnerKey, Vakaa Partners, har signert en avtale om EGs kjøp av aksjene i EnerKey. Den endelige overtakelsen vil finne sted 2. juni 2021.

Selger og kjøper har avtalt å ikke offentliggjøre ytterligere detaljer om salgsprisen og andre betingelser for transaksjonen.
 

Om EG

EG leverer vertikal programvare som gjør det mulig for kundene å videreutvikle virksomheten.

EG har mer enn 1 500 medarbeidere som primært arbeider på plasseringer i Skandinavia og et felles utviklingssenter i Polen.  Vi utvikler, leverer og utfører service på vår egen programvare til flere enn 21 000 kunder i privat og offentlig sektor. 

Finn ut mer på eg.no/om-eg/   
 

Om EnerKey 

EnerKey Sustainability & Energy Management System (SEMS) er en skybasert SaaS-løsning for virksomheters håndtering av ressursdata, energiforbruk og bærekraft. Den er ISO 50001- og ISO 14001-sertifisert. Bærekraftfunksjonene omfatter utslippsrapportering, avfallsrapportering, overvåking av drivstoff til transport og innendørs luftkvalitet. EnerKey SEMS benyttes av mer enn 1 500 kunder. EnerKey håndterer ressursdata generert av mer enn 140 000 målepunkter fordelt på 20 000 egenskaper. Powered by EnerKey er en plattformsløsning for energiselskaper, energileverandører og SaaS-leverandører som ønsker å tilby EnerKeys markedsledende verktøy til sluttkundene sine, merket med deres egen logo og visuelle uttrykk.

Finn ut mer på www.enerkey.com
 

For mer informasjon, kontakt:

Johnny Iversen, EVP, EG Public, +45 2088 7366 / joika@EG.dk

Ilari Anttila, administrerende direktør, EnerKey, +358 40 526 3133 / ilari.anttila@enerkey.com