01. februar 2022

Lurer du på hvorfor kommunen plutselig gjør tilsyn innenfor enkelte områder?

Lurer du på hvorfor kommunen plutselig gjør tilsyn innenfor enkelte områder? Annethvert år velger departementet ut to områder kommunene skal prioritere når de gjør tilsyn i byggesaker. De siste årene har fokuset vært foretakenes kvalifikasjoner ved erklæring om ansvarsrett og produktdokumentasjon. Nå er det naturfarer og «hyblifisering» som skal under lupen.

SAK10 § 15-2 Tidsavgrenset krav om tilsyn

Kommunen skal i en periode på 2 år fra 1. januar 2022, la følgende inngå i kommunens prioriterte tilsynsområder, jf. § 15-1 første ledd bokstav c:

  • At det er utarbeidet dokumentasjon for oppfyllelse av krav til sikkerhet mot naturfarer, jf. byggesaksforskriften § 5-4.
  • At etablering av hybler eller boenheter i eksisterende bygg er omsøkt og lovlige, jf. byggesaksforskriften § 2-1 og § 2-2.

Ved utløpet av 2-årsperioden skal kommunen sende en oversikt med vurdering av tilsyn etter denne bestemmelsen til departementet.

Ikke alle har kjent tilsyn på kroppen, kanskje fordi kommunen man har prosjekter i ikke gjør så mange tilsyn, kanskje har man ikke så mange saker eller kanskje har man rett og slett hatt en god dose med flaks. Det er uansett greit å forberede seg på hva som nå kan komme.

Nå er det ikke slik at kommunen må gjøre tilsyn bare innenfor de prioriterte områdene, men når departementet prioriterer gjennom forskrift gir det noen klare signaler til oss alle. Når de i tillegg prioriterer et område saksbehandler kan forstå seg skikkelig på, eller ha noen helt klare meninger om, ja da kan fort tilsynsmengden plutselig øke.

Lurer du på når en hybel er søknadspliktig?

Det er vel få ting kommunene er mer uenige i enn kjellerinnredninger. Hva er egentlig en «hybel»? Når er en «hybel» søknadspliktig? Hvor går grensen mellom en komplett innredet del av egen bolig (gunstig for utleie) og en sekundær boenhet som i tillegg utløser økt krav til parkering, uteoppholdsareal osv? Og ikke minst, når gjelder de forenklede reglene i TEK17 § 1-2 (8)?

Kanskje like greit at dette kommer opp som et eget tilsynsområde, så får vi forhåpentligvis avklart regelverket og sikret en gjengs behandling over hele fjøla. Det er i hvert fall lov å håpe.

Når departementet prioriterer tilsynsområder, følger Direktoretat for byggkvalitet (DiBK) opp med en veileder. Denne skal bl.a. inneholde en sjekkliste som tilsynsfører kan bruke. Veilederen er klar, men sjekkpunktene er foreløpig ikke på plass. Så får vi se da, når disse kommer, om dette blir så klokkeklart som det vi ønsker oss.

Du kan også se et oppklarende, eller kanskje forvirrende (opp til deg å bestemme) innlegg om når en boenhet er en boenhet (sekundærbolig). Scroll deg ned til opptaket fra dag 2 av fjorårets byggesaksdager og ta en titt på første innlegget for dagen.

 

MÅNEDENS TIPS:
Support

Står du fast eller opplever feil i systemet kan du kontakte oss på support. Den raskeste veien frem til ByggSøk-supporten skjer via mail til byggsok@egholte.no.

Beskriv kort hva du lurer på og legg gjerne ved skjermdump av problemstillingen om relevant. Da kan vi gi deg den beste og mest effektive hjelpen tilbake, og du vil ofte kunne få et skriftlig svar med en oppskrift på hvordan du skal komme deg videre på egenhånd.

Synes du det er for mye mas med beskrivelser og helst vil at vi ringer deg opp, ikke fortvil, da skriver du bare noe slik som «Hei, jeg trenger hjelp med ByggSøk og ønsker at noen ringer meg». Om du gidder, sleng gjerne på et par stikkord som sier noe om henvendelsen, så stiller vi bedre rustet.

Våre supportere er tilgjengelig mand-fred 09:00-15:00