Lars Erik Nordengen
22. februar 2024

Oppfinner med hode for kreative løsninger

Som barn satt Lars Erik Nordengen ofte med nesa i et Donald-blad. Men det var ikke Superlangbein eller heldige Anton som var heltene hans. Petter Smart derimot vekket hans interesse med sine kreative oppfinnelser. Det å selv kunne bli i stand til å skape løsninger med wow-faktor, sto høyt på Lars Eriks ønskeliste. Så hva velger en oppfinnerspire av utdanning for å nå sitt mål? Han så kanskje ikke veien så tydelig den gangen, men i etterpåklokskapens lys er det ganske åpenbart. Og i Holte har han utvilsomt funnet sin oppfinner-rolle som programvareutvikler.

Alfred Nobel oppfant dynamitten en gang for alle. Lars Erik Nordengen finner opp nye løsninger i EG Holte ByggSøk – hele tiden. Det er nemlig slik at gode dataløsninger ikke lager seg selv. Noen må gjøre jobben. I programvareverdenen skiller man ofte mellom web-utvikler og app-utvikler. For utenforstående kan det virke som to sider av samme sak, men Lars Erik forteller at det er stor forskjell på de tekniske løsningene. Selv er han web-utvikler og hans baby er EG Holte ByggSøk. En etterlengtet programvare som så dagens lys høsten 2019. Da hadde han og fire kolleger vært på ballen i mange måneder allerede.

Fra elektro til computer science

Da Lars Erik skulle velge videregående skole i sin tid, var han ganske skolelei og satset derfor på yrkesfag. Førstevalget var elektro. Men etter hvert som han ble eldre og så hvilke muligheter han hadde, grep han sjansen og byttet til studiekompetanse med ingeniørforkurs. – Jeg er veldig glad for at jeg gjorde akkurat det, sier han. Dermed ble hans interesse for data vekket for alvor. Han ble stadig mer gira på programmering, og ønsket å lære mer. Nerden i han ble vekket, og han oppdaget at han var fascinert av tall, teori og teknikk. Da videregående var gjennomført, tok Lars Erik en bachelor i programvareutvikling ved Høgskolen i Buskerud på Kongsberg. Etter det vendte han blikket vestover, og reiste til Washington State University i USA, hvor han gjennomførte et studium i computer science.

Han forteller at det var interessant å lære seg det amerikanske systemet og kulturen, alt var annerledes og nytt. På campus traff han en god blanding av studenter fra hele verden, og han likte seg godt i den lille byen Pullman på grensen til Idaho.

Bratt læringskurve i byggebransjen

Etter endt utdannelse flyttet han tilbake til Asker, og fikk sin første jobb som utvikler ganske raskt. Tilfeldigvis var et av de første prosjektene han jobbet med utviklingen av den såkalte Boligboka, et web-basert system for dokumentasjon og vedlikeholdslogg for boliger. – Dette var et prosjekt bestilt av Norsk Byggtjeneste, og var det som vekket min interesse for byggebransjen, forteller Lars Erik.

I dette prosjektet ble han introdusert for ideene rundt BIM og IFC, som også var noe av grunnen til at han fant Holte interessant, da han etter en tid var på jakt etter ny jobb. Hos EG Holte ble det full match, og her har han vært siden 2010.

Startet EG HoltePortalen

Lars Erik har jobbet mye med utviklingen av EG HoltePortalen, og har hatt en viktig rolle med utarbeidelsen av grunnsystemene. Det er også han som står bak Holte Blankett, vårt digitale system for håndtering av papirblanketter til byggesak. Som en del av byggesaksteamet, var det naturlig at han ble med på utviklingen av EG Holte ByggSøk.

Lars Erik Nordengen foran bokhylle.jpg

Opprinnelig hadde Lars Erik lyst til å starte på tegning, form og farge. Vi i EG Holte er glade for at det ble programmering isteden.

Størrelsen har vært den største utfordringen

– I EG Holte ByggSøk-sammenheng er det selve størrelsen på omfanget med alle søknadstyper for digital innsending som har vært den største utfordringen, forteller Lars Erik. – Byggesak er et veldig stort og komplekst domene og et formidabelt system. Vi har i perioder vært opptil fem utviklere på samme tid. Nå er vi to. Kollega Lukasz Milewski i Polen og jeg. Vi samarbeider veldig godt, og har jevnlige teammøter.

En programvare som EG Holte ByggSøk er i kontinuerlig utvikling. – Vi jobber hele tiden med å lage forbedringer av eksisterende funksjonalitet for å gjøre programvaren mer brukervennlig og intuitiv. Når vi i EG Holte har utviklet nye tjenester, eller når Direktoratet for byggkvalitet kommer med nye krav eller søknadstyper, må dette tilpasses i programvaren etter våre strategiske prioriteringer, sier han.

Hjelpetekstene i EG Holte ByggSøk

Alle som bruker EG Holte ByggSøk kjenner til hjelpetekstene som popper opp i systemet. Det er Lars Erik som legger inn disse. – Tidlig i planleggingen ble vi og byggesaksavdelingen vår enige om å ha mye assistanse tilgjengelig for søker i programmet, sier Lars Erik. – Vi valgte også å ikke binde søker til en spesiell rekkefølge å jobbe i. Isteden har man tilgang til en rekke kapitler som representerer ulike deler av søknadsprosessen, og kan løse dem i valgfri rekkefølge. Vi har et merkelappsystem der du som søker må sørge for å fjerne alle feilmeldingene før du får lov til å sende inn. På den måten kan du enkelt se hvilket kapittel regelen er brutt i. Merkelappen viser deg hvor du skal gå inn og gjøre de nødvendige justeringene.

Vinn-vinn-løsning

Både søker og saksbehandler i kommunen har glede av at EG Holte ByggSøk bidrar til å redusere antall feil. Færre feil betyr også kortere saksbehandlingstid. Det er vinn-vinn for begge parter. – Det er ingen tvil om at EG Holte ByggSøk-løsningen er kommet for å bli, sier Lars Erik. – Det er fortsatt mye igjen og nye ting kommer hele tiden. Jeg har aldri en kjedelig dag på jobb.

Automatisk godkjenning

I 2022 kom første funksjon for å få Arbeidstilsynets samtykke til yrkesbygg via automatisk godkjenning. Lars Erik forteller at dette var et intenst prosjekt med et svært vellykket resultat. – Hvis din utfylling av spørsmålene du besvarer på søknaden ikke utløser krav om manuell saksgang, kan du få din godkjennelse der og da. Helt automatisk. Arbeidstilsynet foretar bare stikkprøver. Holte ByggSøk guider brukeren igjennom spørsmålene. Dersom alt er klart, trenger ingen personer å involveres. Dette er en løsning som bidrar til fortgang i sakene.

Liker fysiske utfordringer

Det blir naturlig nok mye stillesitting når man programmerer, men Lars Erik er flink til å holde seg i aktivitet på fritiden. Han liker å gå turer og han spiller gitar – både elektrisk og akustisk. I tillegg liker han å jobbe med noe fysisk. – Jeg har en del verktøy, men bor ikke et sted hvor det egner seg veldig for hobbysnekring. Drømmen er en snekkerbod hvor jeg kan leke litt med tre. Kanskje fikse mine egne møbler. Jeg liker å forme og skape noe med hendene. En veldig kontrast til det jeg driver med til daglig.

I sommerhalvåret går han lange turer, både i skogen og på fjellet, og trasker også gjerne rundt i byen. – Det er mange grønne lunger i Oslo som jeg trives godt i, særlig Torshovdalen sier han. Lillomarka liker han også godt. Om vinteren trives han på langrennsski, og tar like gjerne en tur i Askermarka som på Beitostølen. Han vokste opp i Asker, og har mange fine barndomsminner fra skiturer med far og storebror i Vestmarka.

På spørsmål om hva som er typisk med han som person, må han tenke seg litt om. – Tja, nysgjerrig, kreativ og superpirkete, kommer det etter hvert med en liten latter. Nøyaktighet og presisjon er viktig for han og han mener selv at årvåkenhet utvikles med erfaring. – Jeg er kanskje hakket mer pirkete enn før, men har lært meg å bli mer pragmatisk. Og ikke minst har jeg blitt god på å lære meg å disponere tid riktig.

Lars Erik Nordengen med hund i skogen.jpg

Lillomarka er en av Lars-Eriks favorittsteder å lade batteriene. Men han tar like ofte en tur i en av byens parker eller gater.

Løsningsorientert

Lars Erik er ryddig, men synes ikke det er krise om ikke alt er strømlinjeformet rundt han så lenge dataprogrammene han jobber med er det. Opprinnelig hadde han lyst til å starte på tegning, form og farge, men ble frarådet det p.g.a. usikre jobbmuligheter. Vi i Holte er glade for at det ble programmering isteden.

– Å utvikle stabile, fremtidsrettede løsninger som funker for brukeren er viktig for meg. Det er også ekstra gøy når vi klarer å få ting ferdig tidligere enn planlagt. Det å lage brukergrensesnitt på web har sine særegne utfordringer. Jeg er fornøyd med det jeg valgte og jeg synes det er tilfredsstillende å lage løsninger med høy wow-faktor, avslutter han. Oppfinneren.