Unn Grethe Johansen
12. juni 2024

EG Holte ByggSøk er helt super!

Disse ordene kommer fra Unn-Grethe Johansen hos Bernhard Olsen AS i Mo i Rana. Hun er dreven på digitale byggesøknader, og har brukt EG Holte ByggSøk i flere år. Firmaet tilbyr blant annet boliger fra Nordbohus og hun tegner først og tilpasser slik at kunden kan nikke anerkjennende til drømmehuset sitt. Så setter hun i gang med byggesøknaden, og er superfornøyd med all tiden hun sparer. Også med den gode oversikten i programmet som gjør det mulig å holde på med mange prosjekter parallelt. Takket være dette kan hun legge inn ulike varsler for når sakene skal følges opp.

Bernhard Olsen AS holder til i Håndverksgata 7 i Mo i Rana. En passende adresse, synes vi. Unn-Grethe startet sin karriere i oljebransjen på Vestlandet, men valgte etter hvert å bosette seg i sine barndomstrakter og har nå jobbet med byggesøknader der i mange år.

Unn-Grethe er nøye med å holde seg oppdatert, og prøver å få med seg alle webinarer EG Holte arrangerer innen byggesak. – Heldigvis kan man se dem i opptak senere hvis man ikke har anledning der og da, sier hun.

Selger hus med søknaden inkludert

Både proffkunder og privatkunder er blant kundekretsen hun gjør tegninger og søknader for. – Det skal settes opp mye forskjellig, både eneboliger, tomannsboliger og flermannsboliger. Til entreprenører selger vi hele ”pakka”, sier hun. – Vi er jo en boligleverandør som tilbyr proffen alt han trenger til prosjektet sitt. Byggesøknaden inkludert.

Ranahytta

Både proffkunder og privatkunder er blant kundekretsen Unn-Grethe gjør tegninger og søknader for.

Laster inn tegningene i EG Holte ByggSøk

– Når søknadene skal sendes inn, er det enkelt å laste opp tegninger og annet som vedlegg i programmet, sier hun.På den måten kommer f.eks. tegninger automatisk med i nabovarslingene også. Hun savner ikke de mange timene det tok å sende nabovarsler tidligere. Da var hun fast gjest på post i butikk flere ganger i uka. Flere av de ansatte der visste ofte ikke hvordan de skulle gjøre det heller, så Unn-Grethe forteller at hun ofte måtte drive opplæring i sending av rekommanderte brev. – Nå foregår alt med noen tastetrykk, og signaturer hentes inn via Altinn, smiler hun.

Digitale signaturer fra fag

Unn-Grethe synes også det er lettvint at hun kan innhente signaturer fra de ulike fagene på ansvarsområdene som skal være med, via EG Holte ByggSøk. – Det er gjerne grunnarbeider, rørlegger, tømrer, prosjekterende på ventilasjonsanlegg, våtrom, kontrollerende foretak samt geoteknisk osv, sier hun. Det er veldig mye geoteknisk i Rana fordi det er mye marin grunn. Etter Gjerdrum er det blitt krav til større kvalitetssjekk og geoteknisk vurdering enn tidligere.

– Før så kunne det være et ordentlig styr å få tak i disse menneskene, spesielt grunnarbeiderne. Nå er det bare å ringe, sende via EG Holte ByggSøk og de kan signere digitalt i Altinn. Og trenger de litt hjelp til hvordan de skal gjøre det, veileder jeg dem kjapt på telefonen, sier hun.

Tre firmaer under samme tak

Nordbohus, Ranahytta AS og XL-bygg ligger under samme tak. Bernhard Olsen AS er boligleverandør mens Ranahytta AS er hytteleverandør og XL-bygg er trelast og byggevare.

Unn-Grethe mener selv at hun har skrevet noen hundre byggesøknader. Selv forholder hun seg mest til kommunene i Helgeland-distriktet, bl.a. Rana, Brønnøysund, Søgna, Sandnessjøen og Mosjøen. Kollegaen hennes som leverer søknader for Rana-hytta må forholde seg til et mye større nedslagsfelt, da den poulære hyttemodellen settes opp over hele Norge.

Dispensasjon eller ikke?

– Hvis det er mange dispensasjoner er det mer krevende å få søknaden godkjent, sier Unn-Grethe. – Da må vi klare å argumentere for at hensynet bak bestemmelsene ikke er vesentlig satt til side. Eller at det er større fordeler enn ulemper. Går søknaden likevel ikke gjennom, må gjerne prosjektet tilpasses. Vi gir oss ikke før vi er i mål.

Det beste med EG Holte ByggSøk?

– Det er enkelt, tidsbesparende og ikke minst oversiktlig. Innhenting av papirer fra entreprenørene er lettvint, det er enkelt å supplere hvis det er mangler, og lett å holde orden på gjennomføringsplanen.

– Hvis du forsøker å trykke ”send” og det ikke går, så betyr det at det er punkter i søknaden du ikke har besvart. Det er faktisk betryggende.

– Med EG Holte ByggSøk har du orden i sakene. Du har kontroll på hva du har sendt ut og hva du har fått inn. Før satt man med permer og de tidligere nevnte nabovarslene som måtte sendes rekommandert, men først kopieres opp i store bunker og en haug med konvolutter måtte skrives for hånd.

– Nå kan jeg bruke tiden jeg sparer på helt andre oppgaver, eller skrive flere søknader. Det er artig når det går smooth. Jeg kan derfor varmt anbefale EG Holte ByggSøk til alle som skriver byggesøknader, avslutter Unn-Grethe.