Ingeborgnettverket er viktig for bransjen!
Ingeborg Markussen ble kjendis over natta, da hun i 1967 tok svennebrev og fikk autorisasjon til å drive rørbedriften med 30 ansatte videre. Til sammenligning så var dette 11 år før likestillingsloven ble vedtatt i Norge, og 11 år før kvinner hadde lov til å delta i Holmenkollstafetten! Inspirert av denne driftige dama, er Ingeborg-nettverket blitt en arena for kvinner som jobber i rørbransjen. Vi traff tre av dem på VVS-Dagene 2024.
Eli Heyerdahl Eide er fagsjef i Rørentreprenørene Norge og prosjektleder for rekrutteringskampanjen “Bli Rørlegger". Hun er også grunnlegger og styreleder i Ingeborg-nettverket. Marie Linn Havsgård er fagleder i Ingeborg-nettverket, og rørleggerlærling Oda Gulbrandsøy er medlem. Som sølvpartner i Ingeborg- nettverket, synes vi i EG Holte det er interessant med en liten prat.
- Ingeborgnettverket har vært en "game changer" for bransjen når det gjelder å tenke nytt, forteller Heyerdahl Eide. - Nettverkets fremste oppgave er å øke bevisstheten rundt kvinner i rørbransjen, og vise at dette er en bransje hvor alle passer inn. En av mine viktigste oppgaver i jobben min, og noe av det Ingeborgnettverket har ført til, er at flere har fått øynene opp for rørleggerfaget og forstått at det er mulig å bli voksenlærling. I dag er 2/3 av lærlingene som er jenter, voksenlærlinger i rørbransjen.
Selveste Ingeborg banet vei
Den imponerende pioneren og opphavskvinnen, Ingeborg Markussen, krysset mange tabuer da hun tok svennebrev og siden mesterbrev, for å få lov til å drive familiebedriften videre etter at mannen falt bort. I dag spiller Ingeborg-nettverket en viktig rolle i rørbransjen, uansett om de arbeider direkte med rørlegging eller tilrettelegger for det og bidrar til at bransjen blir mer inkluderende og hensynsfull for alle.
Oda Gulbrandsøy og Marie Linn Havsgård er glade for den positive utviklingen for kvinner i rørfaget.
Antallet kvinner dobler seg
Marie Linn Havsgård, rørlegger hos Chr. M. Vestrheim i Bergen og fagleder i Ingeborg-nettverket, ser en positiv utvikling for kvinner i rørfaget. I 2015 var det rundt 230 kvinnelige rørleggere i Norge. I år er tallet økt til rundt 500, med over 200 nye kvinnelige lærlinger i år alene.
Da Havsgård begynte utdanningen sin i 2002, var det få kvinner i bransjen. - Jeg ble fort valgt inn i fagforeningen og var ungdomsrepresentant i styret, sier hun. Nå leder hun kvinnegruppen i fagbevegelsen, og har vært involvert i Ingeborg-nettverket siden 2018.
Havsgård forteller også om den økende interessen fra unge. På VVS-dagene kom flere unge gutter bort for å dele at de har jenter i klassen, noe som viser en positiv holdningsendring. – Vi ser at Ingeborg-nettverket har vært avgjørende for mange jenter som har valgt å gå inn i rørleggerfaget. Nettverket gir dem trygghet, støtte, og en sterk plattform for å lykkes i et yrke som tradisjonelt har vært mannsdominert.
Ingeborg-nettverket avgjorde
Oda Gulbrandsøy er rørleggerlærling hos Rørservice Innlandet. Hun sier at Ingeborg-nettverket spilte en stor rolle i hennes beslutning om å bli rørlegger. – Læreren min på byggfag nevnte et nettverk for kvinner som kunne være nyttig hvis jeg valgte rør, og det var avgjørende for beslutningen min.
Fra rørlegger til rådgivende ingeniør
Heyerdahl Eide var selv opprinnelig bestemt på å utdanne seg til rørlegger og overta farens bedrift i Horten. Men i stedet valgte hun å ta fagskolen, og etter den fikk hun jobb som rådgivende ingeniør.
Hun har jobbet som fagsjef, rådgiver, produktsjef og avdelingsleder i bedrifter som bl.a. Danfoss, Brødrene Dahl og Assemblin. I dag jobber hun med energi og miljø i Rørnorge, og med bl.a. rekrutteringsprosjektet "Bli rørlegger." Dette initiativet søker å vekke interesse for rørleggeryrket og motivere folk til å velge denne karriereveien, uavhengig av kjønn eller alder.
Bedre rammevilkår
- Vi arbeider for at rørleggerbedriftene skal ha best mulige rammevilkår, og gjøre det mest attraktivt å drive rørleggerfirma i Norge. Styret vårt er flinke til å påpeke hva som er viktig for medlemmene våre, deriblant rekruttering og medlemsoppfølging. Jeg liker å besøke medlemsbedrifter, snakke med folk, og få innsikt i hva det er viktig at vi jobber med for bransjen, sier Heyerdahl Eide.
- I dag er det helt vanlig at kvinner jobber i rørleggerbransjen. Færre reagerer når de ser en kvinne med en rørtang. Den økte inkluderingen i bransjen har også gjort at gutter, som ikke trodde at rørleggerfaget var noe for dem, også ønsker seg til yrket. Alle typer mennesker, uavhengig av alder, kjønn og andre mangfoldsperspektiver blir nå i mye større grad ønsket varmt velkommen.
Grunnlegger og styreleder Eli Heyerdahl Eide ønsker alle varmt velkommen til Ingeborg-nettverket og til rørbransjen.
Aktive på sosiale medier
Havsgård forteller at Ingeborg-nettverket har et høyt aktivitetsnivå på sosiale medier, noe som hjelper dem å nå ut til mange, blant annet ungdommer for å vekke interesse for rørleggerfaget. De samarbeider tett med prosjektet "Bli rørlegger" og fokuserer på å vise frem mangfoldet i bransjen. Hun er spesielt engasjert i mangfoldsdebatten og understreker viktigheten av å ha en bevisst og inkluderende rekrutteringspolitikk, slik at alle som ønsker det kan finne seg til rette og lykkes i faget.
Programvare og god kundekommunikasjon
- Håndverkere bør mestre effektiv kundekommunikasjon for å unngå misforståelser, dette har det vist seg ofte at jentene er bedre på enn gutta, sier Heyerdahl Eide. Hun anbefaler rørleggere å ha en kort prat med kunden før arbeidet starter for å avklare forventninger.
- Dokumentasjon er avgjørende for rørleggere for å sikre kvaliteten på arbeidet. - Det er viktig at kunden forstår dette og erkjenner at dette krever tid. Rørleggere bør derfor fullføre alt arbeid på stedet, slik at kunden selv ser at dokumentasjonsoppgavene hører med og tar sin tid, sier Heyerdahl Eide.
Et godt verktøy for å lykkes med kvalitetssikring og prosjektledelse, er effektiv programvare hvor håndverkeren kan styre alt fra app. Eksempler på slike, er bl.a. EG JobOffice og EG HoltePortalen. Da slipper man å bruke mer tid på dette enn helt nødvendig.
Gulbrandsøy skal avlegge svenneprøvene i januar og ser frem til det. Hun legger imidlertid til at, som mange andre jenter, føler hun prestasjonspresset. - Vi får ofte høre at arbeidet vårt ser bedre ut, og det gir en selvtillitsboost, avslutter hun.