Tage Thrana, Lars Høgaas og Sindre Hagestand ser lyst på fremtiden og videre samarbeid med EG om SmartKalk
15. oktober 2024

Haaland går for EG SmartKalk

Nordlands ledende totaltekniske leverandør har nå valgt EG SmartKalk, og det er flere gode grunner til det. Den aller viktigste er muligheten til å samle elektro, VVS og ventilasjon i ett kraftfullt, tverrfaglig kalkulasjonsverktøy. Med EG SmartKalk står de bedre rustet for fremtiden, med støtte for miljøregnskap, BIM, dokumentasjonskrav og en mer helhetlig kalkulasjonsprosess. Verktøyet gir rask og presis kalkulasjon, enten det dreier seg om rørinstallasjon eller elektriske systemer. Lars Møgster (Innkjøpsleder VVS Haaland AS) og Lars Høgaas (KS-direktør Haaland AS) er udelt positive!

 

Haaland var en ren elektrobedrift i Mo i Rana i mer enn 50 år, men fra 2012 ble det fokus på utvikling av et totalteknisk miljø. Siden da har selskapet ekspandert, og har nå kontorer i Mosjøen, Sandnessjøen, Herøy, Mo i Rana, Fauske, Rognan og Bodø. I 2023 fusjonerte bedriften på Mo med Union VVS hvor Lars Møgster kom inn med sin lage fartstid både fra grossist og drift.

- Vi har lenge ønsket å finne et felles kalkulasjonssystem som ivaretar alle våre fag, som er effektivt og som oppfyller våre krav og ønsker rundt dokumentasjon, sier Høgaas.

Møtte EG hos Nemitek

På Nemiteks messe Nord-Norske VVS-dager i 2023, kom Haaland i kontakt med key account manager Tage Thrana fra EG (den gang Holte), og fikk se en demo av bransjens populære kalkulasjonsprogram SmartKalk. Dette ble godt mottatt av representantene som stilte på messa fra Haaland, og Tage ble dermed satt i kontakt med Lars Møgster.

- Hovedgrunnen til at vi velger EG SmartKalk er at vi får alle fagene i ett hus, sier Høgaas. - Vi får utviklet kompetansen, uavhengig av om det er en røringeniør eller en elektroingeniør. På tvers av fagene kan vi hjelpe hverandre, og vi kan kalkulere sammen. 

Et generasjonsskifte i bransjen

- EG har gjort et generasjonsskifte med skybaserte løsninger og spennende tillegg, slik at SmartKalk har kommet mange steg fremover i utviklingen, sier Høgaas. - Bl.a. fremdriftsplanlegging, dokumentasjon og ikke minst miljø-modulen. Vi ønsker å snevre inn våre systemer og skape samhandling fagene i mellom. Noe EG SmartKalk virkelig tilbyr.

Både Tage Thrana og kollega Sindre Hagestande ser fram til et bra partnerskap med Haaland. – Vi skal bli bedre sammen, sier Hagestande. - Det blir synergieffekt for oss også.

- Vi ønsker å komme i gang så fort som mulig, sier Møgster. – EG SmartKalk skal spare oss for mye tid, bl.a. med raskere og mer treffsikre kalkyler og flere gode kalkulatører. I dag har vi ulike kalkulatører som kan ulike programmer. Alle er optimistiske og ser fram til å lære et nytt og bedre system med flere muligheter, og som er ensartet for alle.

- Vi har delt virksomhetene våre i prosjekt og service, hvor begge skal igang med EG SmartKalk. Spesielt på service skal vi få opp farta på kalkulering. Snart skal det å kalkulere et bad eller en enebolig være gjort på kun kort tid, sier Høgaas. - Det er vår største ambisjon.

 

EG SmartKalk er best på miljødata

- Det er ingen hemmelighet at beregning av klimagassregnskap i forbindelse med anbud og prosjekter får et stadig viktigere fokus i norsk byggebransje. EG SmartKalk er det beste verktøyet til å fange opp miljødata, samle inn EPD-er og generere klimagassregnskap, sier Thrana.

- Ja, muligheten for klimagassregnskap i EG SmartKalk har vært en viktig del av avgjørelsen, sier Høgaas. - Den snøballen ruller godt videre. For å stå mer robust i anbudsprosessen er det viktig å kunne levere det som er tilgjengelig av miljødata. Vi har derfor valgt et kalkyleverktøy som er rigget for framtida.

- Jo flere rør-leverandører og produsenter i VVS-bransjen som begynner å få opp et visst data-nivå, setter et vesentlig trykk på andre, sier Hagestande. – Denne snøballen kommer til å rulle stadig raskere.

- Dialogen vi har hatt underveis og presentasjonen hvor de ansatte har fått se smartheten i programmet har vært viktig for prosessen, sier Høgaas. – Denne skal vi få utnyttet fullt ut, slik at vi kommer til å bruke mindre tid på kalkyler fremover. Vi gleder oss til å komme ordentlig i gang.

Haalands plan har vært å bli totalteknisk entreprenør og en av de beste tverrfaglige bedriftene i Nord-Norge. Det er de definitivt blitt med nærmere 350 ansatte og kontorer i Bodø, Fauske, Rognan, Mo i Rana, Mosjøen, Herøy og Sandnessjøen. Veien videre er å bli enda sterkere, raskere og få mer miljøfokus.

- Vi ser positivt på samarbeidet med EG framover og ikke minst til gode innspill fra dyktige konsulenter. Sammen skal vi gjøre enda flere tilpasninger og skape gode løsninger slik at dette blir helt perfekt, avslutter Høgaas og Møgster.