Når forening møder forretning 100x500.jpg
01. april 2025

Når forening møter forretning

Foreninger er viktige demokratiske aktører som hver dag jobber for en bestemt sak. Mange foreninger sliter imidlertid med å få endene til å møtes, fordi de enten ikke tar nok betalt for produktene sine eller har oversikt over relevante inntektsmuligheter. Ved å ha fokus på kommersielle aktiviteter kan foreningen sikre en mer stabil finansiering og bli mindre avhengig av tilskudd og donasjoner – og her spiller digitale verktøy en viktig rolle.

Den største fordelen ved å tenke på foreningen som en forretning er at organisasjonen kan sikre en bærekraftig økonomi som ikke er bundet opp i medlemskontingenter. For å nå målene med kommersielle tiltak bør foreningen være nysgjerrig på medlemmene og utvikle og målrette sine tjenester. Målrettede tjenester kan være alt fra rådgivning, arrangementer til kommunikasjon.

Ta på de kommersielle brillene

Å tenke på foreningen som en forretning handler – ifølge Lisbeth Bekker, direktør i EG Membercare, i bunn og grunn om at foreningen tør å betrakte seg selv som kommersiell og sette seg inn i markedet: “Hvis man som forening ønsker å være relevant for medlemmene sine i fremtiden, krever det at man forstår markedet, samt de økonomiske vilkårene,” sier hun.

Like viktig er det at foreningen setter seg inn i hva medlemmene etterspør. Bekker understreker at foreningen bør danne seg et overblikk over hvilke aktiviteter som er bærekraftige inntektskilder, og hvilke tjenester som bør videreutvikles.

Digitale verktøy støtter kommersielle tiltak

Foreninger kan med fordel bruke digitale verktøy for å støtte kommersielle tiltak. Med EG Membercares medlemsløsning kan foreningen målrette aktiviteter og optimalisere bruken av ressurser. Foreningen kan blant annet få tilgang til data om medlemmene, inkludert alder, geografi, preferanser og atferd ved å hente ut rapporter fra systemet.

Data kan blant annet være med på å kartlegge:

  • Engasjement – påmeldinger, deltakerantall, tilbakemeldinger og økonomiske resultater. Ut fra denne kunnskapen kan foreningen videreutvikle kurs og arrangementer.

  • Økonomi – inntekter fra medlemskap, arrangementer, donasjoner og merchandise. Dette hjelper med å identifisere inntektskilder og økonomiske trender.

  • Markedsføring og kampanjer – en oversikt over effektiviteten av markedsføringskampanjer, inkludert åpnings- og klikkrater på e-poster, konverteringsrater og engasjement. Dette gjør det mulig å evaluere og optimalisere markedsføringsstrategier.

  • Medlemsvekst og -fastholdelse – statistikk over medlemsrekruttering og fastholdelse, inkludert churn rate (evnen til å beholde medlemmer) og grunner til at medlemmer avslutter medlemskapet. Dette hjelper med å identifisere utfordringer og utvikle strategier for å tiltrekke og beholde medlemmer.

Foreningen kan basert på dataene over målrette og videreutvikle produkter og medlemskap, slik at de møter medlemmenes behov – både nå og i fremtiden.