EG Landax Hva vil det si at et styringssystem virker
16. juni 2016

Hva vil det si at et styringssystem virker?

På et eller annet tidspunkt har du sikkert stått og tenkt: «Virker denne, mon tro?». Kanskje var det på garasjesalget i fjor, hvor du fant en strøken Tempo produsert på Sandnes i 1957, eller på roadtripen gjennom Kambodsja, da bussen så ut til å skrante allerede etter første kilometer.

Ved andre tilfeller har du kanskje vurdert hvordan ting fungerer, spesielt dersom du har tatt turen innom den lokale alt-mulig-butikken.

At kvalitets- og styringssystemer virker, er helt essensielt. Bedrifter må til enhver tid dokumentere at man er i henhold til aktuelle lover og forskrifter og er nødt til å tilfredsstille kunders krav til kvalitetsdokumentasjon, sikkerhet og effektivitet om de skal være konkurransedyktige. Man må derfor kunne målstyre, analysere og hente ut rapporter på detaljnivå underveis i hele prosessen, hvilket gjør en avhengig av et velfungerende styringssystem. 

Men hva vil det egentlig si at et styringssystem virker?

Å snakke om virkestoffer i et styringssystem kan umiddelbart høres en smule søkt ut, men la oss først se på definisjonen av et virkestoff. Innenfor legemiddelindustrien defineres virkestoff som «den komponenten i et legemiddel som gir legemiddelets virkning». Det er det stoffet som senker feberen, lindrer smerten, eller demper betennelsen. Hva vil så virkestoffene i et styringssystem være?

Jo, det er alle de komponentene i systemet som fører til det ønskede resultatet av god styring i en bedrift. I et digitalt styringssystem finnes følgende virkestoffer:

  • Gjennomført god teknisk oppbygging
  • Mange funksjoner
  • Eksepsjonell brukervennlighet
  • Riktig omfang (antall moduler)
  • Mulighet for påvirkning og tilpasning

Alle virkestoffene må være til stede, og også fungere godt sammen. Et system kan ha utmerket brukergrensesnitt, men stadig vekk ha tekniske problemer. Man kan ha et heftig utvalg av moduler og muligheter, men dårlig flyt og mangel på linking. Systemet svarer da ikke til forventningene av god styring, og skaper flere problemer og irritasjonsmomenter enn den tilfredsstiller behov for styring i bedriften. Systemet virker rett og slett ikke, fordi man mangler sammenheng mellom virkestoffene.

Om man så har et styringssystem med de rette virkestoffene og god sammenheng, er det likevel et punkt som gjenstår for å kunne begynne å snakke om å ha et fungerende styringssystem. En grunnleggende sak er nemlig samspillet mellom system og menneske. Om man sitter på det beste systemet i verden, men ikke utnytter dets potensiale, er det hele bortkastet. De ansvarlige i bedriften må ha faglig kompetanse og interesse av å benytte styringssystemet, og vise entusiasme i implementeringen og opplæringen av de ansatte. Fokuset må være at de ansatte får lyst til å bruke systemet, og at de får den inputen de trenger for å forstå det.

Et system som virker, må altså ha alle virkestoffene på plass, ha en god sammenheng og ha brukere med faglig kompetanse og lyst til å bruke systemet i sin hverdag. Om dette ikke er tilfellet i din bedrift, eller om det er noen punkter som fremdeles skranter, ta gjerne kontakt for å vite mer om hva EG Landax har å tilby av styringssystemer og konsulenttjenester.

Kontakt oss

Ønsker du mer informasjon om våre produkter og tjenester? Ta kontakt med vår salgsavdeling for å diskutere din bedrifts behov og hvordan vi kan bistå deg.

Ring oss på +47 473 95 120 for å få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha.

Senior Sales Executive

Lydia T. Vedvik

Tlf:  +47 473 95 120

Email:  lytov@eg.no