Hvordan sikre god tilstand på maskiner og utstyr
28. november 2019

Hvordan sikre god tilstand på maskiner og utstyr

For å sikre god tilstand på maskiner og utstyr, må du gå fra et reaktivt til et proaktivt vedlikehold. Les her om hva det innebærer i praksis.

Når du om et par minutter har lest ferdig dette innlegget, vil du kanskje få øye på en liten epistel om undertegnede. Der påstås det at han – altså jeg! – ikke er fremmed for å turnere land og strand rundt og snakke varmt om hvor viktig det er med god vedlikeholdsledelse.

Faktisk hender det titt og ofte at det glade budskap fremføres med teatralsk innlevelse!

Er det en bokstavballett som WCM, LCC, IoT, PDCA og CBM som får meg til å gløde av engasjement? Joda, det skal jeg ikke nekte for.

Men det budskapet jeg VIRKELIG prøver å få til å sitte hos kongerikets vedlikeholdsledere, er at investeringer i vedlikehold kan bidra til både å sikre kvalitet, styrke konkurranseevne og øke lønnsomhet og driftssikkerhet!

Så, hvordan sikrer vi god tilstand på maskiner og utstyr?

Vel, det handler om at du har oversikt over helsen til utstyret, og hva du skal gjøre med det. Vi har nå teknologien som gjør at vi kan begynne å forutse en del feil som oppstår.

Vær i interaksjon med utstyret ditt, gjør de inspeksjonene og det forebyggende vedlikeholdet som er fornuftig å gjøre. Deretter bearbeider du dataene fra de ulike aktivitetene du har gjort.

Slik blir du kontinuerlig bedre og holder deg hele tiden i forkant av feil og svikt.

Gjør du ikke noe av dette, er du bare i en reaktiv hverdag. Du sitter i praksis og bare venter på at noe skal skje, og så brannslukker du det. Dette er den dyre måten å gjøre vedlikeholdsstyring på, for det vil straffe seg!

Men senk skuldrene; i enkelte tilfeller skal du ikke gjøre noe på forhånd!

Fra reaktivt til proaktivt vedlikehold

Jeg snakker ofte om helse i vedlikeholdssammenheng. Vi mennesker kan ikke forebygge alle sykdommer, uansett hvor mye vi trener, hvor mye medisiner vi tar, hvor sunne vi er. Vi KOMMER til å bli syke, før eller siden.

Eller ta huset ditt som eksempel. Begynner malingen å flasse av på kledningen, betyr ikke det at kledningen er råtten. Men gjør du ikke noe med det, så råtner den!

Med vedlikehold er det litt av det samme – gjør du ingenting, kan det gå bra veldig lenge. Men det er kun snakk om tid før du begynner å dra på deg en del sykdommer.

Derfor må vi gå fra å være reaktive til å bli proaktive i vedlikeholdet!

God i går, enda bedre i morgen!

Vedlikehold er ikke rakettforskning. Så lenge du vet hva som skal gjøres, når det skal gjøres, hvem som skal gjøre det, og hva som er blitt gjort tidligere, da har du langt på vei kontroll på maskinparkens helsetilstand.

Sørger du i tillegg for å bli bedre enn du var i går, lære av dine feil og ta mer informerte beslutninger, er du på vei mot vedlikehold i eliteklassen!

World Class Maintenance er ikke nivået på den som er best, det er prosessen mot å komme dit.

Kontakt oss

Vil du høre mer om våre produkter og tjenester? Kontakt våre bransjeeksperter og fortell oss om din bedrifts behov og hvordan vi kan hjelpe deg.

Ring oss på +47 911 10 070 og få svar på dine spørsmål

Sales Executive

Erik Egeberg

Tlf:  +47 911 10 070

Email:  erieg@eg.no